Skitt Fiske

Fiskeutstyr

Fiskeutstyr er selvsagt en viktig faktor innenfor sportsfiske. Dårlig eller feil utstyr kan fort ødelegge hele fisketuren for deg. Derfor har jeg valgt dette emnet i den første skikkelige posten. Det er greit å bli ferdig med det grunnleggende. Gleder meg allerede til å begynne å skrive om fisketurer og store opplevelser!

I dag er markedet for fiskeutstyr veldig stort, noe som har medført at valgmulighetene er flere enn noen gang. For oss sportsfiskere er dette selvfølgelig positivt, men det betinger at du setter deg litt inn de mange alternativene som finnes. Da jeg begynte å planlegge denne posten fant jeg raskt ut at den kunne vært på flere hundre sider. Jeg endte derfor opp med å starte en ny blogg som kun omhandler Fiskeutstyr. I denne posten vil jeg derfor bare komme inn på en del grunnleggende elementer.

Mer utdypende informasjon vil du finne i bloggen nevnt ovenfor. Der vil du i tillegg finne poster om de enkelte produsentene. Egne poster om fiskestenger, fisketilbehør, fiskesluker, fluestenger med mer, blir det også. Fluefiske er en egen kategori med eget fiskeutstyr. Dette hopper jeg elegant over i denne posten, så kommer jeg også tilbake til det emnet i den nevnte bloggen. Kjekt om du følger med der også.

Fiskestenger og fiskesneller er det mest grunnleggende utstyret til sportsfiske. Viktigst av alt er fiskestenger. De skal hjelpe deg å presentere sluken, fluen eller agnet for fisken, deretter skal de hjelpe deg å få fangsten trygt på land. Det er selvfølgelig kjekt å ha mange fiskestenger, men strengt tatt kan du dekke de aller fleste behov med fire fiskestenger. Dersom du kun fisker etter ørret eller kun driver med havfiske kommer du langt med en fiskestang. Bruk heller pengene du sparer på annet fiskeutstyr. Er du som meg og fisker alt, mener jeg likevel at fire fiskestenger er mer enn nok. Jeg greie meg fint med dette. Jeg har en stang til havfiske, en stang til lett ørretfiske, en stang til større ørret og lett laksefiske, samt en stang til sjøfiske og tyngre laksefiske. Fluefiske er en egen kategori som krever spesialisert fiskeutstyr.

Tre fiskesneller vil gi deg gode alternativer til de fleste former for fiske. Har du en fiskesnelle til havfiske, en til ørretfiske og en til sjø og laksefiske skal det holde lenge. Jeg vil anbefale at du har to ekstra spoler til hver snelle. Dette gjør det enkelt å tilpasse seg forholdene og fisken du er ute etter.

Fiskesluker er også en viktig del av utstyret når du fisker. Her er utvalget etter hvert blitt enormt, og det kan være vanskelig å bestemme seg. Noen generelle tips er det likevel mulig å gi. Disse gjelder stort sett for alle typer fiske. Ta alltid med deg forskjellige farger, det kan ofte hjelpe å skifte farge på fiskesluken. Du bør også alltid ha med deg sluker som beveger seg mye, og sluker som går rolig i vannet. Vinden, solen og vanntemperatur er blant faktorene som bestemmer hva fisken biter på. Jeg fisker selv mye ørret i Ryfylkeheiene. Her har jeg flere ganger opplevd at jeg må skifte farge på spinneren når solen går ned. Da er det dumt med bare en fargenyanse med på fisketuren.

Jeg vil også si at gode og riktige klær er en del av fiskeutstyret. Dette kan være avgjørende for en vellykket fisketur. Fiskeutstyr som vadebukser, fiskevester, fiskehåv, oppheng, fiskesnøre, fluefiskeutstyr, oter, pilker med mer kommer jeg tilbake til.

Det er ikke nødvendigvis slik at dyrt fiskeutstyr er best, men ofte får du det du betaler for. I 15 år hadde jeg brukt den samme trofaste fiskestangen til ørretfiske. Det var et anerkjent merke og jeg var fornøyd med den. Da jeg i fjor fikk en veldig dyr fiskestang til jul ble jeg nesten litt skeptisk. Den gamle var jo god nok. Jeg kom meg endelig til fjells for å prøve den nye fiskestangen og da ble jeg mildt sagt overrasket. Forskjellen var utrolig og jeg fikk en ny vår som ørret fisker. Jeg er enda ikke kommet over den berusende følelsen. Jeg kjente hver eneste bevegelse fisken foretok seg. Fantastisk!

Håper du fant noe av interesse i denne posten, som nevnt vil du finne mye mer informasjon om fiskeutstyr til sportsfiske i bloggen nevnt ovenfor. Jeg er snart tilbake med en ny post, da om ørretfiske.