Skitt Fiske

På Fisketur i Fjellet

Drømmer du om fisketur og jakt på ørret i noen av våre flotte fjellområder? I en serie artikler presentere vi nå tips om noen av våre beste og flotteste fiskeområder og i de første artiklene har vi fokus på ørretfiske til fjells og i innlandet. En fisketur er for mange den perfekte ferien, både med venner, alene, eller med familien. Mulighetene for sportsfiske til fjells er mange og flotte, så det er bare å komme seg ut på fisketur.

Fisketur på Hardangervidda
I en artikkel om ørretfiske og fjellturer kommer vi ikke utenom Hardangervidda. Alle fiskeentusiaster bør unne seg en fisketur på Nord-Europas største høyfjellsplatå. Naturen er fantastisk og fiskemulighetene er mange og ikke minst gode. Hardangervidda gir gode muligheter til å skreddersy en fisketur etter dine ønsker. Du kan gå fra hytte til hytte og fiske underveis, du kan finne flotte fiskevann som er lett tilgjengelige og du kan velge en fast base og oppleve godt sportsfiske i mange nærliggende vann.

Stort sett finner du gode muligheter til ørretfiske over hele Hardangervidda og fisk på mer enn 2 kilo er absolutt ingen umulighet. Men, selv om du kan finne stor ørret over hele vidda bør du planlegge litt på forhånd. Det gjelder kanskje først og fremst i forhold til kjøp av fiskekort. Det er nemlig mange grunneiere som sitter på fiskerettigheter og selv om flere av disse har slått seg sammen gjelder det å skaffe seg fiskekort til de områdene du faktisk planlegger fisketur. En god mulighet er å kjøpe fiskekort som enten dekker store deler av den østlige eller den vestlige delen av Hardangervidda.

Noen anbefalinger skal artikkelforfatteren være forsiktig med, delvis fordi jeg ikke har de store favorittene. Både i øst og i vest er mulighetene svært gode og de forskjellige landskapene har sin egen sjarm. Et lite tips som gjelder uansett hvor på Hardangervidda du skal fiske vil jeg likevel komme med. Å vandre lange dagsmarsjer er en opplevelse for livet og jeg glemmer aldri første gang jeg krysset vidda, men dersom du først og fremst ønsker å fiske er en fast base et ypperlig valg. En uke i en hytte eller et feriehus gir gode muligheter til dagsturer og ørretfiske i en rekke vann.

Fisketur i Valdres
Valdres byr rett og slett på fantastiske muligheter for deg som skal på fisketur. Flere tusen vann og innsjøer er sammen med en rekke elver og bekker nærmest en garanti for gode muligheter til sportsfiske. I Valdres finner du faktisk mer enn 100 fiskeområder, alle med egne fiskekort. I tillegg har du muligheten til å kjøpe et felles fiskekort som gjelder i nærmere 70 vann og elver.

Som på Hardangervidda har du også i Valdres alle muligheter til å skreddersy en fisketur akkurat slik du ønsker og du kan både forsøke ørretfiske i den dypeste villmarka og/eller i lett tilgjengelige områder. Store og små fjellvann, elver og små fjellbekker gir alle muligheter til et spennende og variert ørretfiske. Vi har i disse artiklene valgt å fokusere på sportsfiske etter ørret, men både i Valdres og på Hardangervidda finner du også andre arter og i Valdres kan du blant annet også fiske etter abbor og røye.

Tisleia er en av mange gode muligheter til ørretfiske i Valdres. Denne 12 km lange elva byr på flere gode fiskeplasser. For deg som ønsker flott natur og fisketur til fjells er de såkalte Stølsvatna en flott mulighet. Det er i høyeste grad også Hedalen og Hedalsfjella hvor finnes det en rekke elver og vann med ørret og flere andre arter. Ellers må også Tyin og Bygdin nevnes når vi skriver om muligheter til sportsfiske i Valdres. Begge disse innsjøene ligger i Jotunheimen, et flott utgangspunkt for å kombinere fisketur og fjelliv.

Fisketur på egenhånd
Denne første artikkelen i serien På fisketur i Fjellet avsluttes med et forslag om å dra på fisketur i ukjente områder. Det finnes for all del fantastiske muligheter til ørretfiske i de vann og fjellområdene vi presenterer. Men for deg som er litt eventyrlysten og som har tid til noen bomturer anbefales absolutt det å lete etter nye fiskeplasser, nye fiskevann og nye flotte turområder. Det finnes mange ukjente perler som nærmest er uoppdaget og som du aldri vil finne informasjon om på internett eller via andre kilder.

Tenk deg et lite idyllisk fjellvann, flott natur og storfisken som endelig biter. Og best av alt, du vil ha denne fiskeplassen for deg selv så lenge du ønsker. Med alle de flotte fjellområdene og ikke minst tusenvis av fiskevann er faktisk mulighetene til å finne ukjente perler ganske gode. Du behøver ikke nødvendigvis å dra på fisketur langt ut i ødemarka for å finne din nye hemmelige fiskeplass, selv om mulighetene naturlig nok er best der få mennesker beveger seg.

Nyttig om å dra på fisketur