Skitt Fiske

På Fisketur i Norge

I denne artikkelen finner du noen tips om det å dra på fisketur. Det vil i første rekke si tips om utstyr, fiskeplasser, samt noen ressurser for deg som skal langt av sted. Mange velger å reise på fisketur til andre deler av landet og det finnes mange fantastiske muligheter til sportsfiske. Med fisketur tenker vi i denne artikkelen lengre turer, gjerne med overnatting. En kort fisketur til stamplassen din krever i utgangspunktet verken særlig med planlegging eller tips fra utenforstående (oss). I menyen finner du artikler med tips om forskjellige områder som egner seg til fisketur

Mange muligheter
Gode fiskeplasser finner du over store deler av landet og svært mange av oss har gode muligheter til sportsfiske i nærheten av hjem eller hytte. En skikkelig fisketur er de likevel ikke ofte vi får tid til og dermed er det naturligvis et mål å få mest mulig ut av de anledningene vi har. Nye fiskeplasser i nye fiskeområder, eller litt lengre fisketurer til velkjente fiskeplasser som man sjeldent har anledning til å besøke, er det mange forbinder med en skikkelig fisketur.

Dersom du ønsker å forsøke sportsfiske i nye områder er mulighetene gode både i ferskvann og i saltvann. En mulighet er organiserte fisketurer, noe du finner over store deler av landet. Spesielt for seg som ønsker å forsøke havfiske er dette et greit alternativ og du finner mange muligheter dersom du søker litt på nettet. For deg som skal til fjells på fisketur er det i utgangspunktet vel så bra å ordne alt selv. Egentlig anbefaler vi kun organiserte fisketurer for deg som har liten erfaring med fiske, båtliv, og friluftsliv, eller for deg som mangler tilgang på båt og annet utstyr.

Hvor går turen?
Før du kan planlegge en fisketur må du selvfølgelig finne ut hvor turen skal gå. For deg som ønsker å oppleve sportsfiske i nye områder er mulighetene mange. For deg som velger fiske i saltvann finnes det tusenvis av gode fiskeplasser langs hele kysten, men alle som har anledning bør oppleve havfiske i Nord-Norge. Lofoten byr som kjent på fantastiske muligheter for seg som skal på fisketur, men det finnes også mange andre perler.

Dersom du foretrekker ørretfiske er mulighetene gode i store deler av landet. Hardangervidda er et fantastisk område for deg liker fiske i kombinasjon med friluftsliv og alle ørretfiskere bør unne seg en fisketur på Vidda. Andre kjente fjellområder byr også på flotte muligheter for sportsfiske, mens mange mindre kjente områder skjuler noen virkelig perler. Mer om muligheter for fisketur til fjells og i innlandet kan du blant annet les om i artikkelen Fisketur i fjellet.

Når det gjelder laksefiske er forutsetningene litt annerledes. Dette er som kjent et strengt regulert fiske og sesongen er ikke den lengste. Videre er tilgangen til laksefiske begrenset og det er ikke alltid like enkelt å skaffe seg fiskekort, spesielt ikke til overkommelige priser. Men, det finnes fremdeles mange flotte muligheter for deg som ønsker å forsøke laksefiske. Vi kommer tilbake med artikler om slike muligheter til fisketur.

Planlegging av fisketuren
Hvor mye og hva som må planlegges og forberedes vil naturlig nok avhenge av hvor du skal på fisketur, samt av om dette er nye fiskeområder for deg/dere.

Tips om fiskeutstyr til de aller fleste former for sportsfiske finner du på denne siden, så det hopper vi elegant over her. Det er imidlertid mye annet utstyr som enten er nødvendig eller som kan gjøre en fisketur mer komfortabel. Klær og skotøy er alltid viktig når du skal på fisketur. Behagelige klær som holder deg tørr og varm bør alltid være utgangspunktet og det viktigste er å ta hensyn til forhold og klima i de områdene du skal fiske. Valg av sko kan du lese om på bloggen Skotips.

Sjøfiske fra åpen båt og ikke minst fiske på høyfjellet betyr at du er ekstra utsatt for vær og vind. Spesielt på høyfjellet kan været endre seg raskt og det kan være langt til nærmeste hytte. Alltid vær forberedt på at vinterforhold kan forekomme også på sommeren og ha med klær deretter. Et lite tips er at flere tynne lag med klær gir gode muligheter til å regulere varmen. Ellers navner vi at redningsvest eller andre flyteplagg alltid bør være med når du skal fiske fra båt.

Utstyr på fjellet
Det er nok først og fremst når du skal kombinere friluftsliv, fjelltur og sportsfiske at utstyret er viktigst. Det er vel sent å tenke på utstyret du glemte når du er godt inne på høyfjellet og med små muligheter for å skaffe nytt utstyr er planlegging viktig. Hvor lenge skal du være på tur? Hvor skal du på tur? Hvor langt fra en hytte eller sikkert ly for været vil du være? Hvordan er vær og temperaturforhold? Hva med spesielle lokale forhold? Dette er noen av momentene du bør vurdere før du legger ut på fisketur til fjells.

Her er en kort oversikt med mer eller mindre nødvendig utstyr til en fisketur på fjellet. Fiskeutstyret har vi som nevnt hoppet over i denne artikkelen. Husk at du skal bære utstyret du har med deg og en pakkeliste blir derfor en avveining mellom ønsket om lavest mulig vekt på sekken og ønsket om mest mulig utstyr.

  • Telt, liggeunderlag og sovepose er naturlig utstyr dersom du skal på en lengre fjelltur. Selv om du har planlagt overnatting i hytte kan det være greit med muligheten til fleksibilitet. Kanskje dere finner et fiskevann med den perfekte teltplassen? 
  • Myggmiddel og solfaktor, samt førstehjelpsutstyr bør du alltid ha med deg på fisketur i innlandet og til fjells. 
  • Mat, ekstra klær og det du behøver i forhold til personlig hygiene bør tilpasses lengden på turen.
  • Fyrstikker (pakkes tørt), utstyr til matlaging, bestikk, samt det du behøver for å tilberede fangsten må naturligvis være med i sekken. 
  • En god drikkeflaske, en god kniv, lommelykt, multiverktøy og tape til nødreparasjoner bør også være en del av pakkelisten for en fisketur til fjells. 
  • Mobiltelefon med fulladet batteri, kart, kompass og eventuelt GPS er viktig dersom du skal på fisketur langt ut i villmarka, men vær oppmerksom på at det finnes mange områder uten dekning. 
  • Solbriller, kikkert og kamera er også utstyr som hører med når turen går til fjells. 

Nyttig om sportsfiske